Organisaatiossamme on olemassa ohjeita sosiaalisen median käytännöistä ja sen lähtökohta on, että poliisin tulee käyttäytyä myös somessa poliisin arvolle sopivalla tavalla. Tämä pätee tietysti kaikkeen elämään sekä virassa että siviilissä. Poliisin tietoturvakäytänteistä on luonnollisesti tiukkaan säädelty sekä laissa, että organisaation sisäisillä ohjeilla sekä määräyksillä. Tämä vaikuttaa myös sosiaalisen median julkaisujen sisältöön, koska tiedon antoa on arvioitava todella kriittisesti ja mielummin ollaan julkaisematta jos siihen liittyy epävarmuutta. Harva yksittäinen virkamies poliisissa julkaisee viranhoitoon liittyviä asioita sosiaalisessa mediassa, siinä noudatetaan pääsääntöisesti erityistä varovaisuutta, on myös poikkeuksia. Asiallisia kannanottoja ja mielipiteitä voi toki jakaa, mutta seurauksia on tarkoin harkittava ennen julkaisua.

En itse näe, että sosiaaalisella medialla on vaikutusta työntekijöiden käyttäytymiseen organisaation sisällä, mutta varmasti sen ulkopuolella. Kyllä nykyinen digitalisaatio ja tiedon äärimmäisen helppo leviäminen vaikuttavat siihen, että virkamiehistä tulee pidättyväisempiä, jotka harkitsevat hyvin tarkkaan julkaisujen ja sanojensa sisältöä sekä niiden seurauksia.

Hyvä sosiaalisen median ohjeistus antaa raamit somessa toimimiseen, mutta ei rajoita liiaksi sananvapautta tai määrittele liian tarkkaan työntekijöidensä julkaisujen sisältöä. Lähtökohtaisesti on pidettävä hyvänä asiana, mikäli työntekijät pystyvät organisaation edustajina herättämään asiallista keskustelua sekä positiivisista että hieman negatiivisemmistakin asioista. Kunhan pysytään asiassa ja ilmaisu on korrektia. Yleensä näkyvyys on enemmän hyvästä kuin pahasta.

Lopuksi hieman asioita, miksi poliisin kannattaa olla somessa:

•    Tehokasta, rikoksia ennalta estävää viestintää
•    Tehokas tapa etsiä kadonneita ja kysyä tunnistusta
•    Poliisi on koettu somen avulla paljon helpommin lähestyttäväksi
•    Somessa voi keskustella suoraan tuhansien ihmisten kanssa
•    Sosiaalinen media on tiedonvälityskanavana nopeampi kuin perinteinen media
•    Ihmiset näkivät ennen toisiaan torilla. Nyt ihmiset ovat somessa
•    Nettirikokset lisääntyvät jatkuvasti
•    Somessa voi julkaista erilaisia asioita kuin tiedotteilla
•    Viesti saadaan läpi halutunlaisena (ei välikäsiä)

Yhteenvetona pidän poliisin aktiivisuutta sosiaalisessa mediassa hyvänä asiana. Myös yksittäisten virkamiesten aktiivisuus on hyväksi niin kauan, kun julkaisut ja kommentointi pysyvät asiallisena. Käytetään somea yhdessä ja pidetään keskustelut asiakeskeisinä.

Palataan!

HR